Hämeenlinnan alueella OmaKamu-toimintaa koordinoi Hämeen Setlementti ry . OmaKamu ry:n lokakuun blogissa Hämeenlinnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Elisa Jokinen pohtii ystävyyttä ja mitä kaikkea loppuvuoden aikana kaverin kanssa voi yhdessä tehdä sekä Hämeenlinnassa että paikasta riippumatta.
– OmaKamu-toiminnassa luodaan aitoja ystävyyssuhteita, jotka ovat aina omannäköisiään. Kuitenkin toiminnan kautta syntyneistä ystävyyssuhteista löytyy yksi usein toistuva piirre, ikäero. Mielestäni tämä on rikkaus, joka antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden vastavuoroiseen oppimiseen sekä tilaisuuden nähdä asioita erilaisista näkökulmista, koordinaattori Elisa Jokinen kertoo.
Hämeenlinnan alueen OmaKamu-toiminnassa pienin ikäero on reilu 10 vuotta, kun taas suurin on yli 50 vuotta. Suhteen vanhempi osapuoli, vapaaehtoinen Kamu, on tukena lapsen tai nuoren arjessa. Luotettava aikuinen voi oman esimerkkinsä avulla auttaa lasta oivaltamaan uusia asioita sekä huomaamaan omat voimavaransa.
– Lapsilla ja nuorilla on paljon opetettavaa myös meille aikuisille. En voi kuin ihailla lapsilta löytyvää ja heiltä opittavaa hetkessä elämisen vaivattomuutta, leikkimielisyyttä, uteliaisuutta, rajatonta mielikuvitusta sekä avointa mieltä. On ihana huomata myös käytännössä, että numeroilla ei ole väliä ystävyydessä ja kuulla se toiminnassa mukana olevilta pareilta, Elisa jatkaa.
– Kamuna oleminen on ollut juuri sellaista kun odotinkin. Minun ja PikkuKamun yhteensopivuus on itseasiassa jopa yllättänyt positiivisesti, summaa Hämeenlinnan OmaKamu-toiminnassa pitkään mukana ollut Kamu.
Tekemisvinkit syksyyn ja talveen
Tekemiseen vaikuttaa yhteisten kiinnostuksenkohteiden lisäksi esimerkiksi PikkuKamun ikä sekä huoltajan kanssa sovitut raamit. Vapaaehtoisen roolista ei saa kulukorvauksia, joten maksullisesta tekemisestä tulee sopia etukäteen. Alueelliset OmaKamu-toimintaa koordinoivat tahot järjestävät myös paljon yhteisiä maksuttomia tapahtumia.
Tästä voit lisäksi poimia ideoita edulliseen tai maksuttomaan tekemiseen PikkuKamun tai lähipiirin lasten sekä nuorten kanssa. Miltä kuulostaisi ympäristöön tutustuminen, luonnon ihmettely ja uusien taitojen opettelua pelaamisen ja seikkailun varjolla?
Oletko kokeillut Pokemonien metsästystä sovelluskaupasta löytyvän Pokemon Go- pelin avulla? PikkuKamu voi pelatessaan esitellä hänelle tuttuja seutuja tai lähteä yhdessä Kamun kanssa tutustumaan kokonaan uusiin kulmiin jahdin merkeissä.
Geokätköjä löytyy myös pitkin kaupunkia. Geokätköily on helppo tapa tutustua lähiympäristöön ja harjoitella suunnistus-, retkeily ja tarkkaavaisuustaitoja. Ohjeet seikkailullisen harrastuksen aloittamisesta omalla alueella löydät esimerkiksi Geokätköt.fi-sivustolta.
Luontoon voi tutustua ympäri Suomen retkeilemällä. Hämeenlinnassa päiväretkiin Aulangon alue on loistava paikka. Siellä voit valita mieleisesi ulkoilureitin aina valaistusta puistotiestä, metsässä kulkeviin pitkospuihin. Nauti eväitä kodassa tai pöydän ääressä puistometsän ja ankkalammen kupeessa. Reippailua kaipaaville löytyy lukuisia rappusia ja jylhiä maisemia Aulangonvuoren päältä.
Kaikenikäisille sopiva Frisbeegolf on kasvattanut huimasti suosiotaan viime vuosina ja lukuisia ilmaisia ratoja löytyykin usealta eri paikkakunnalta. Mikäli saamme vielä nauttia syksyn auringosta, voivat aloittelijat suunnata esimerkiksi Hämeenlinnassa heittelemään Aulangon tai Harvialan radoille. Lisätietoa eri paikkakuntien radoista ja vaikeusasteista löydät Frisbeegolf.fi-sivustolta
Kirjastot ovat oivia paikkoja sadepäivien viettämiselle ja niistä löytyy paljon muutakin tekemistä kuin kirjojen lainaus. Hämeenlinnan pääkirjastolla voit varata tilan musisointiin, editointiin tai digitoitiin. Musiikkistudiossa voit tehdä omatoimisesti esimerkiksi laulu-, soitto- ja puhe äänityksiä ja hyödyntäen studion soittimia, ohjelmistoja sekä laitteita. Pienempien kanssa voi suunnata vaikka lastenosastolle, josta löytyy paikan päällä pelattavia lauta- ja korttipelejä.
Katso oman kaupunkisi tarjonta. Tapahtumia ja tempauksia voi bongailla esimerkiksi kaupungin sivustolta, lehdistä tai ilmoitustauluilta. Syysloman iloksi Hämeenlinnan kaupungin järjestämää tekemistä löydät täältä.
Hämeenlinnassa esimerkiksi lapsille, nuorille ja perheille kulttuuripalveluita tuottavan ARX:n ARXantai-tapahtumat ovat maksuttomia koko perheen tapahtumia, joiden ohjelmat koostuvat teeman mukaisista työpajoista, näyttelyistä, teatteriesityksistä ja konserteista. Seuraavat tapahtumalauantait ovat:
4.11. Karsea-ARXantai 17–20, Hämeenlinnan Taidemuseon pihalla ja Pinellan puistossa.
23.–25.11. Valoilmiö -festivaali
2.12. Lasten lauantai 10–14, Jouluisia Green Screen eli vihreäkangas tekniikka -kuvia Galleria ARXissa.
Kaikessa tekemisessä tärkeintä on läsnäolo ja yhdessä vietetty aika! Paras päivä voi olla rentoa hengailua ja joskus on kiva kokeilla jotakin uutta puuhaa. Tervetuloa mukaan OmaKamu-toimintaan Hämeenlinnan alueella. Seuraava noin 15 tunnin koulutus vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille alkaa 7.11. Hämeenlinnan Kumppanuustalolla (Kirjastokatu 1).
Mukavaa yhdessäoloa ja loppuvuotta kaikille!
Sama teksti on julkaistu osana OmaKamu ry:n blogia.
Kuvat: Ilkka Vuorinen