Mitä OLKA®-toiminta on?
OLKA on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA on HUSin ja HyTe ry:n kehittämä toimintamalli. Toimintaa toteutetaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Hämeen Setlementin yhteistyönä. Hämeenlinnan OLKA on STEA:n rahoittama hanke.
Kenelle?
OLKA on kaikille avointa toimintaa. Tarjoamme sairaalavapaaehtoisille mahdollisuuden auttaa, saada uusia ystäviä ja tehdä hyvää. Sairaalan työntekijät saavat OLKAsta tietoa ja yhdistykset mahdollisuuden toimia lähellä potilasta.
Missä? Milloin?
OIVA-tietopalvelu
OLKA-piste sijaitsee Kanta-Hämeen keskussairaalan (Ahvenistontie 20) pääaulassa ja on avoinna ma-to klo 10–14. OLKA-pisteeltä asiakas saa tietoa potilasyhdistysten ja sairaalan palveluista. OLKA-pisteillä on myös esitteitä, joita voi selailla tai ottaa mukaansa. Yhdistykset ja sairaalan yksiköt pitävät OLKA-pisteillä teemapäiviä kertoen toiminnastaan ja tukimahdollisuuksista.
TULEVIA TEEMAPÄIVIÄ:
Ti 7.2. klo 10-14 Kansainvälinen epilepsiapäivä ja 112-päivä
Kanta-Hämeen Epilepsiayhdistys ry
ma 13.2. klo 10-13 Tietoa, tukea ja toimintaa uniapneaa sairastaville
Kanta-Hämeen Hengitys ry
to 23.2. klo 10-14 Luusto-info
Kanta-Hämeen Luustoyhdistys ry
ti 28.2. klo 10-13 Harvinaissairas ja hoitoyksinäisyys
Suomen Ultraharvinaiset ry
to 16.3. klo 10-14 Turvallinen lääkehoito
Kanta-Hämeen keskussairaala
ti 21.3. klo 10-14 Siitepölyallergiat
Hämeen astma- ja allergiayhdistys ry
Ti 2.5. klo 10-14 Ikääntyneiden astmatietoviikko
Hämeen astma- ja allergiayhdistys ry
Linkki Teemapäivän varauskalenteriin
Miten mukaan?
OLKA koordinoi sairaalan vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoiset toimivat sairaalassa vertaistukijoina (TOIVO-tukipalvelu) tai vapaaehtoistehtävissä aula-avustajina, juttukavereina, esiintyjinä tai leikkikavereina lastenosastoilla (ILONA-palvelu). Kaikki vapaaehtoisemme haastatellaan, koulutetaan ja perehdytetään vapaaehtoistehtäväänsä. Lasten kanssa toimiessa tarkastamme myös vapaaehtoisen rikostaustaotteen.
Oletko kiinnostunut sairaalavapaaehtoisena toimimisesta?
OLKA-toiminnan sairaalavapaaehtoisena toimiminen edellyttää ILONA-vapaaehtoisvalmennuksen läpikäymistä. Valmennuksessa saat valmiuksia sairaalassa toimimiseen sekä potilaiden kohtaamisiin, myös erityistilanteissa. Valmennuksen läpikäyminen ei sido sinua vielä mihinkään, vaan voit päättää vapaaehtoistoiminnan aloittamisesta, miten sinulle parhaiten sopii. Seuraava ILONA-valmennus sairaalavapaaehtoisille järjestetään maanantaina 6.2. klo 16-19.30 Kanta-Hämeen keskussairaalassa.
Oletko kiinnostunut vertaistukijana toimimisesta?
Vertaistukitoiminta on yksi vapaaehtoistoiminnan muoto, jossa vertaistukijalla on samankaltainen kokemus tuettavan kanssa. Hän on sopeutunut omaan kokemukseensa ja haluaa tukea muita saman kokeneita. Vertaistukija on saanut valmennuksen tehtäväänsä ja hän on sitoutunut vaitioloon. Vertaistukija keskittyy tuettavan kuuntelemiseen ja kertoo omasta kokemuksestaan silloin ja siinä määrin kuin tuettava haluaa. Seuraava TOIVO-valmennus vertaistukijoille järjestetään maaliskuussa 2023.
Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä OLKA-toiminnan koordinaattoriin tai täytä hakulomake
Yhteystiedot:
Asta Ruodemäki
OLKA-toiminnan koordinaattori
050 553 3033
asta.ruodemaki@hameensetlementti.fi
Tilaa uutiskirjeemme tästä!
OLKA Hämeenlinna on myös Facebookissa ja Instagramissa, tervetuloa seuraamaan!
