OLKA®-toiminta

OLKA®-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA on rekisteröity tuotemerkki, jonka omistavat HUS ja HyTe ry.

Toimintaa toteutetaan tällä hetkellä Kanta-Hämeen keskussairaalassa hyvinvointialueen ja Hämeen Setlementin yhteistyönä. Kanta-Hämeen OLKA-toiminta on STEA:n ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen rahoittamaa toimintaa. Tavoitteena on vuoden 2024 aikana käynnistää toiminta myös Riihimäen ja Forssan sairaaloissa.

OLKA on kaikille avointa toimintaa. Tarjoamme sairaalavapaaehtoisille mahdollisuuden auttaa, saada uusia ystäviä ja tehdä hyvää. Sairaalan työntekijät saavat OLKAsta tietoa ja yhdistykset mahdollisuuden toimia lähellä potilasta.  

OIVA-tietopalvelu eli OLKA-piste

OLKA-piste sijaitsee Kanta-Hämeen keskussairaalan (Ahvenistontie 20) pääaulassa ja on avoinna ma-ke klo 10–13. OLKA-pisteeltä asiakas saa tietoa potilasyhdistysten ja sairaalan palveluista. OLKA-pisteillä on myös esitteitä, joita voi selailla tai ottaa mukaansa. Yhdistykset ja sairaalan yksiköt pitävät OLKA-pisteillä teemapäiviä kertoen toiminnastaan ja tukimahdollisuuksista.

Linkki Teemapäivän varauskalenteriin

* Voit kysyä myös muita vapaana olevia päiviä olka@hameensetlementti.fi

Miten mukaan? 

OLKA koordinoi sairaalan vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoiset toimivat sairaalassa vertaistukijoina (TOIVO-tukipalvelu) tai vapaaehtoistehtävissä aula-avustajina, juttukavereina, esiintyjinä tai leikkikavereina lastenosastoilla (ILONA-palvelu). Kaikki vapaaehtoisemme haastatellaan, koulutetaan ja perehdytetään vapaaehtoistehtäväänsä. Lasten kanssa toimiessa tarkastamme myös vapaaehtoisen rikostaustaotteen.   

Oletko kiinnostunut sairaalavapaaehtoisena toimimisesta?

OLKA-toiminnan sairaalavapaaehtoisena toimiminen edellyttää ILONA-vapaaehtoisvalmennuksen läpikäymistä. Valmennuksessa saat valmiuksia sairaalassa toimimiseen sekä potilaiden kohtaamisiin, myös erityistilanteissa. Valmennuksen läpikäyminen ei sido sinua vielä mihinkään, vaan voit päättää vapaaehtoistoiminnan aloittamisesta, miten sinulle parhaiten sopii. 

Oletko kiinnostunut vertaistukijana toimimisesta? 

Vertaistukitoiminta on yksi vapaaehtoistoiminnan muoto, jossa vertaistukijalla on samankaltainen kokemus tuettavan kanssa. Hän on sopeutunut omaan kokemukseensa ja haluaa tukea muita saman kokeneita. Vertaistukija on saanut valmennuksen tehtäväänsä ja hän on sitoutunut vaitioloon. Vertaistukija keskittyy tuettavan kuuntelemiseen ja kertoo omasta kokemuksestaan silloin ja siinä määrin kuin tuettava haluaa.

Mikäli kiinnostuit OLKA-toiminnasta ja haluat kysyä lisää, ota yhteyttä OLKA-toiminnan koordinaattoreihin tai täytä hakulomake 

Yhteystiedot
 
Jenni Tikka
OLKA-toiminnan koordinaattori 
050 553 3033
jenni.tikka@hameensetlementti.fi  

Eini Nurmi
Järjestöpäällikkö
050 463 3432
eini.nurmi@hameensetlementti.fi 

www.olkatoiminta.fi

OLKA Kanta-Häme on myös Facebookissa ja Instagramissa, tervetuloa seuraamaan!