OLKA®-toiminta

OLKA®-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA on HUSin ja HyTe ry:n kehittämä toimintamalli. Toimintaa toteutetaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Hämeen Setlementin yhteistyönä. Hämeenlinnan OLKA on STEA:n rahoittama hanke. 

OLKA on kaikille avointa toimintaa. Tarjoamme sairaalavapaaehtoisille mahdollisuuden auttaa, saada uusia ystäviä ja tehdä hyvää. Sairaalan työntekijät saavat OLKAsta tietoa ja yhdistykset mahdollisuuden toimia lähellä potilasta.  

OIVA-tietopalvelu eli OLKA-piste

OLKA-piste sijaitsee Kanta-Hämeen keskussairaalan (Ahvenistontie 20) pääaulassa ja on avoinna ma-to klo 10–14. OLKA-pisteeltä asiakas saa tietoa potilasyhdistysten ja sairaalan palveluista. OLKA-pisteillä on myös esitteitä, joita voi selailla tai ottaa mukaansa. Yhdistykset ja sairaalan yksiköt pitävät OLKA-pisteillä teemapäiviä kertoen toiminnastaan ja tukimahdollisuuksista.

OLKA-pisteen kesätauko 19.6.-6.8.2023

TULEVIA TEEMAPÄIVIÄ

TOUKOKUU 2023

Ti 30.5. klo 8-10 (huom. aika) Maailman MS-päivä
Kanta-Hämeen neuroyhdistys ry

SYYSKUU 2023

Ti 12.9. Uniapneainfo/Kanta-Hämeen hengitys ry

LOKAKUU 2023

Ma 9.10. Kanta-Hämeen Meniere -yhdistys ry

To 19.10. Kanta-Hämeen Luustoyhdistys ry

Ti 24.10. Astma ja uniapneainfo/Kanta-Hämeen Hengitys ry

MARRASKUU 2023

Ti 07.11. Ihoviikko/Hämeen Allergia- ja Astmayhdistys ry

Ke 15.11. Maailman keuhkoahtaumapäivän info/Kanta-Hämeen hengitys ry

Ma 27.11. Testaa oletko omaishoitaja!/Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ry

Linkki Teemapäivän varauskalenteriin

Miten mukaan? 

OLKA koordinoi sairaalan vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoiset toimivat sairaalassa vertaistukijoina (TOIVO-tukipalvelu) tai vapaaehtoistehtävissä aula-avustajina, juttukavereina, esiintyjinä tai leikkikavereina lastenosastoilla (ILONA-palvelu). Kaikki vapaaehtoisemme haastatellaan, koulutetaan ja perehdytetään vapaaehtoistehtäväänsä. Lasten kanssa toimiessa tarkastamme myös vapaaehtoisen rikostaustaotteen.   

Oletko kiinnostunut sairaalavapaaehtoisena toimimisesta?

OLKA-toiminnan sairaalavapaaehtoisena toimiminen edellyttää ILONA-vapaaehtoisvalmennuksen läpikäymistä. Valmennuksessa saat valmiuksia sairaalassa toimimiseen sekä potilaiden kohtaamisiin, myös erityistilanteissa. Valmennuksen läpikäyminen ei sido sinua vielä mihinkään, vaan voit päättää vapaaehtoistoiminnan aloittamisesta, miten sinulle parhaiten sopii. Seuraava ILONA-valmennus pidetään syksyllä 2023, tiedot tarkentuvat myöhemmin.

Oletko kiinnostunut vertaistukijana toimimisesta? 

Vertaistukitoiminta on yksi vapaaehtoistoiminnan muoto, jossa vertaistukijalla on samankaltainen kokemus tuettavan kanssa. Hän on sopeutunut omaan kokemukseensa ja haluaa tukea muita saman kokeneita. Vertaistukija on saanut valmennuksen tehtäväänsä ja hän on sitoutunut vaitioloon. Vertaistukija keskittyy tuettavan kuuntelemiseen ja kertoo omasta kokemuksestaan silloin ja siinä määrin kuin tuettava haluaa. Seuraava TOIVO-valmennus pidetään syksyllä 2023, tiedot tarkentuvat myöhemmin.

Mikäli kiinnostuit OLKA-toiminnasta ja haluat kysyä lisää, ota yhteyttä OLKA-toiminnan koordinaattoriin tai täytä hakulomake 

Yhteystiedot
 
Asta Ruodemäki 
OLKA-toiminnan koordinaattori 
050 553 3033
asta.ruodemaki@hameensetlementti.fi 
 

www.olkatoiminta.fi

Tilaa uutiskirjeemme tästä

OLKA Hämeenlinna on myös Facebookissa ja Instagramissa, tervetuloa seuraamaan!