Hämeen Setlementti oli mukana Hämeenlinnassa järjestetyssä Hyvät väestösuhteet -foorumissa

Hyvillä väestösuhteilla tarkoitetaan väestöryhmien välisiä suhteita, jotka perustuvat myönteisiin asenteisiin, toimivaan vuorovaikutukseen, turvallisuuden tunteeseen ja osallistumiseen yhteiskunnassa. Väestöryhmien väliset hyvät suhteet ovat osa vastaanottavaista ja osallisuutta edistävää yhteiskuntaa.

Kattavammin kuulumisia ja ajatuksia foorumista on luvassa myöhemmin. Keräsimme esitystä varten työntekijöiden kokemuksia siitä, kuinka kukin Hämeen Setlementin työntekijä ja toimiala edistää työnsä kautta osallisuutta ja lisää vuorovaikutusta:

“Vapaaehtoistoiminta vahvistaa vuorovaikutusta ja osallisuuden kokemusta tarjoamalla ihmisille merkityksellisiä kohtaamisia ja mahdollisuuden toimia yhteisön hyväksi.”

Yhteisöllisyys, arvostava ilmapiiri ja yhdessä tekeminen vähentävät yksinäisyyttä ja lisäävät kokemusta kuulumisesta joukkoon.”

“Toiminnassa jokainen tulee nähdyksi, kuulluksi ja voi vaikuttaa sisältöihin, mikä lisää luottamusta omiin kykyihin ja vahvistaa toimijuutta.”

“Miestentiloihin tullessa ei tarvitse kertoa itsestään mitään, ei edes nimeään. Madaltaa kynnystä osallistua.”

Tarpeen mukaan me ohjaajat ohjailemme keskustelua. Otamme mukaan keskusteluun niitä, jotka eivät saa toisilta suunvuoroa, vaikka kysymällä heidän kuulumisiaan. Tästä monesti lähtee mukavaa keskustelua vaikka vain sen vieruskaverin kanssa.”

“Madaltaa kynnystä osallistua, kun ryhmään ei ole pakko sitoutua eikä osallistumistaan tarvitse selitellä.”

“Painotamme ryhmissä sitä, ettei siellä kerrottuja juttuja saa jakaa ulospäin. Tämäkin lisää ryhmän kesken miesten luottamusta toisiinsa ja sitä kautta vuorovaikutusta.

“Omassa työssäni edistän osallisuutta tiedottamalla järjestöjä mm. erilaisista tapahtumista, joihin osallistuminen tuottaa osallisuuden kokemuksia.“

Monipuolinen vuorovaikutus koordinoimissani verkostoissa edistää osallisuuden toteutumista.”

“Tuki- ja ohjauspisteellä kohtaamme terveysaseman kävijöitä kiireettömästi, kuunnellen ja keskustellen. Tarjoamme heille tietoa yhdistysten vertaistuesta ja opastamme asemalla oikeaan paikkaan.”

“Järjestämme vertaistukijavalmennuksia vertaistukijana toimimisesta kiinnostuneille. Vapaaehtoisillamme on mahdollisuus olla mukana kehittämässä toimintaa.

“OLKA-toiminta edistää sairaalan ja potilasyhdistysten välistä yhteistyötä, jotta sairastuneilla olisi tietoa mistä esim. vertaistukea löytyy, kun sitä tarvitsee.”

“Vapaaehtoiset ovat saaneet myös luotua toiminnassa itselleen uuden yhteisön ja ystävyyssuhteitakin.”

“Kumppiksella tulee seurusteltua kävijöiden kanssa, lyhyitä kohtaamisia, mutta tärkeitä. Ehkä muutama sana säästä, joskus ajankohtaisista uutisista. Aina tervehditään kaikkia. Autetaan pienissä ongelmissa.”

“Vuorovaikutusta edistävää ja osallisuuden kokemuksia vahvistavaa työtä tehdään yhteisöjen kanssa yhdessä erilaisia alustoja ja toimintoja rakentamalla”