Maailma asuu Kumppanuustalolla – kuulumisia kohtaamispaikasta

Kuten aikaisempinakin vuosina, myös vuonna 2024 toiminta perustui pitkälti kotoutujien neuvontaan ja ohjaukseen. Työ painottuu yksilöohjaukseen sekä suomen kielen opiskelua tukeviin ryhmätoimintoihin.  

Yksilöllistä neuvontaa annetaan ihmisen hyvin moninaisissa elämäntilanteissa. Maahan muuttaneilla on toki monia heitä yhdistäviä tarpeita, kuten kielen opiskelu ja uuteen yhteiskuntaan tutustuminen. Sen lisäksi kävijöillämme on hyvin henkilökohtaisia tuen tarpeita, joihin olemme voineet vastata neuvonnan sekä palveluohjauksen keinoin. Työstä on kertynyt kokemusta Hämeen Setlementissä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajalta ja tietoa on pystytty säilyttämään ja jakamaan vuosien saatossa eteenpäin uusille työntekijöille, vapaaehtoisille ja myös monelle opiskelijalle. Syksyllä tietoa perheenyhdistämisestä annettiin koulutuksen muodossa OmaHämeen ja kaupungin työntekijöille, sillä ensi vuonna yksilöohjauksen määrä tulee Kohtaamispaikassa hieman pienentymään ja muun muassa perheenyhdistämiseen liittyvää ohjausta pyritään antamaan yhä enemmän suoraan sosiaalipalveluista. 

Kuluneen vuoden aikana olemme seuranneet yhdessä kävijöidemme kanssa ympärillämme muuttuvaa yhteiskuntaa, ja uutiset ovat herättäneet paljon kysymyksiä ja huolta. Muutoksessa ei ole vain oma yhteiskuntamme, vaan koko globaali toimintaympäristö. Tämä näkyy kenties kohtaamiemme kävijöidemme elämässä vielä voimakkaammin kuin omassamme. Etenkin pakolaisena Suomessa asuvilla ihmisillä on samanaikainen huoli mahdollisista perheenjäsenistään konfliktimaissa sekä ylipäänsä surua menettämäänsä kotimaataan kohtaan.  

Samaan aikaan voimme kuitenkin arjessamme Kumppanuustalolla nähdä paljon iloa ja lämmintä yhteisöllisyyttä etenkin niin päivinä, kun on suomen kielen ryhmät kokoontuvat. Kumppanuustalo ja sen tutut toiminnot ja usein tutuksi tulevat ihmiset muodostavat hauskan yhteisön, joka on jatkuvassa aktiivisessa muutoksessa. Uskon, että tämä yhteisö antaa monelle lepohetken omasta huolesta tai stressistä. Uskon, että tämä yhteisö tukee kävijöiden hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ja edistää kuulumisen tunnetta. 

Perustoimintojemme lisäksi toimimme mahdollisuuksiemme mukaan erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien parissa. Kuluneen vuoden aikana olimme mukana muun muassa Eid-juhlan järjestämisessä sekä Tunnit täys! -tapahtumassa. Olemme järjestäneet naisten toimintaa ja ruokatapahtumia. Verkostoissa toimiminen ja yhteistyö muiden tahojen ja yhteisöjen kanssa on myös tärkeää työtä, jossa haluamme olla mukana. Verkostot tuovat myös uusia työmuotoja esim. erilaisten hankkeiden muodossa ja tänä vuonna saimmekin nähdä ensimmäisen teatterikurssin toteutumisen osana Oppien Osallisuuteen -hanketta. Maahanmuuttajanaisille suunnattu kurssi osoitti, kuinka luovien menetelmien avulla voidaan tukea kotoutumista sekä itsetuntemusta ja luoda tila, jossa voi saada oman äänensä kuuluviin, itselle sopivalla volyymilla. 

Työtämme ohjaavien arvojen merkitys korostuu aikana, jolloin kaikki tuntuu hieman epävarmalta. Tarvitsemme luottamusta, yhteisöllisyyttä ja aitoja kohtaamisia.

Lisätietoa Kohtaamispaikan toiminnasta:

Eeva-Stiina Blomqvist
Ohjaaja
Neuvonta- ja ohjauspalvelut, monikulttuurinen kohtaamispaikka
050 326 9146
eeva-stiina.blomqvist@hameensetlementti.fi