Rohkeasti vain kokeilemaan! Raija Vaulo kannustaa mukaan Tuki-ja Ohjauspisteen toimintaan

On tiistai, Tuki- ja ohjauspisteen eli ToPin vapaaehtoisen Raija Vaulon suosima päivä ahkeroida ohjaamassa kävijöitä sokkeloisella terveysasemalla.  Istahdamme kahvioon nauttimaan aamupäiväkahvit ja Raija on luvannut vastailla kysymyksiin vapaaehtoisena toimimisesta.

Mikä sai sinut ryhtymään vapaaehtoiseksi?

Olen aina ollut innostunut kokeilemaan uusia asioita. Monia kursseja olen käynyt vapaaehtoisjärjestöissä ja eri aikoina olen niissä sitten toiminutkin. Jo pelkästään kurssin käyminen on mielenkiintoista, saa tietoa monesta asiasta. Eläkkeellä on hyvin aikaa esimerkiksi lähteä kävelyseuraksi, ulkoiluttamaan toisia, tai ilahduttaa kahvitteluilla ja muilla tavoin vanhoja ja uusia tuttavia.”

Ihmettelevätkö tuttavasi, miten jaksat tehdä niin paljon vapaaehtoistöitä?

”Useimmiten kysytään, mitä se työ käytännössä on. Vastaan, että opastan kävijöitä terveysasemalla löytämään oikeaan paikkaan, juttelen ja kerron yhdistyksistä ja annan heille yhdistysten lehtiä ja oppaita. Moni on sanonut, että se vapaaehtoisten kurssi on varmaankin vaativa. Minä kerron, ettei Hämeen Setlementin peruskurssi ole vaikea eikä pitkä. Perehdytys täällä terveysasemalla tarkoittaa käytännössä opastuskierrosta talossa. Sen jälkeen tietää suurin piirtein mitä täällä missäkin paikassa tapahtuu. Kävijöiden opastamiseen oikeaan paikkaan kysytään monesti vinkkiä henkilökunnalta.”

Mitä sanoisit vapaaehtoistöihin lähtemistä harkitseville?

”Rohkeasti vain kokeilemaan! Uudet asiat ja tapahtumat virkistävät ja niistä saa lisää energiaa itselleen. Toisten ilahduttaminen antaa myös itselle paljon. Kokeilemalla löytyy itselle sopiva vapaaehtoistyö.”

Olet ollut ToPilla vapaaehtoisena jo pitkään, miksi?

”Minulle sopii tämä ToPin tiistaiaamupäivä: Asun tässä aika lähellä ja paikasta on tullut vuosien varrella tuttu. Aina on kuitenkin uutta omaksuttavaa, koska terkkarillakin tavat ja paikat muuttuvat koko ajan. On hyvä yhtenä aamuna herätä aikaisin, vähän niin kuin töihin lähtemisen ajatuksella”, Raija naurahtaa.

Kiitämme kahvista, ja minä kiitän Raijaa vastauksista ja ahkerasta ihmisten kohtaamisesta Viipurintien terveysasemalla. Esitetelineen luona aulassa onkin jo joku etsimässä tietoa. Raija kiiruhtaa hänen luokseen ja kysyy: ”Voinko auttaa?”

Raijan mietteet kahvihetkessä kirjasi ylös Sirpa Haapaoja

Lisätietoja:

Sirpa Haapaoja
Järjestösuunnittelija, Tuki- ja Ohjauspiste
050 359 8665
sirpa.haapaoja@hameensetlementti.fi