Setlementti kansalaisyhteiskunnan oppimispaikkana – opiskelijoiden kokemuksia järjestötoiminnasta

Yhteensä 18 tulevaa sosionomia suoritti kansalaisyhteiskunnan tehtävän Hämeen Setlementissä tammi-helmikuun aikana. Monet heistä kiinnostuivat Setlementin toiminnasta Hämeen Ammattikorkeakoululla järjestetyssä Järjestöpäivässä, jonka lisäksi kyselyitä tuli paljon jo ennen tapahtumaa.

Kahden tunnin perehdytyksen jälkeen opiskelijat pääsivät valitsemaan omien kiinnostustensa mukaan sopivan toiminnon, johon he halusivat suunnitella ja toteuttaa oman projektinsa. Lisäksi he kokosivat Hämeen Setlementistä posterit kurssin yhteydessä esiteltäväksi.

Kolmen hengen ryhmä innostui erityisesti OmaKamu-toiminnasta ja järjesti Kamu-pareille yhteisen tapahtuman Aulangon tekosaarilla. Tapahtumassa oli lapsille aarrejahti ja aikuisille vertaiskeskustelua. Opiskelijat pääsivät tapaamaan Kamu-pareja ja paistamaan makkaraa nuotion äärellä.

OmaKamu-toimintaa Setlementillä koordinoiva Elisa ihaili kuinka sujuvaa yhteistyö ryhmän kanssa oli ja miten hienon tapahtuman he Kamu-pareille toteuttivat.

Lisäksi monet opiskelijoista olivat tutustumassa suomen kielen ryhmätoimintaan. Palautteissaan he kertoivat kokemuksen olleen antoisa ja positiivinen. He kertoivat tunteneensa itsensä tervetulleeksi ja nauttineensa ryhmien mukavasta tunnelmasta: ”Me puhuimme paljon siitä, miten jo ensimmäisellä käynnillä meillä jäi tunne todella lämpimästä ja ystävällisestä ilmapiiristä. Meidät otettiin heti avoimin käsin vastaan, kaikki järjestyi todella helposti ja joustavasti, ja oli mielenkiintoista nähdä, miten monikulttuurisuustoiminta toteutuu käytännössä.”

Hämeen Setlementin toimintaan tutustumisen ohessa he saivat hyvin tietoa kolmannen sektorin toiminnasta sekä pääsivät monikulttuurisen työn ytimeen apuohjaajina suomen kielen ryhmissä. Opiskelijat kokivat oppimisen olleen myös vastavuoroista ja he kertoivat ymmärtäneensä konkreettisesti, kuinka toimintaa tehdään ihmiseltä ihmiselle: ”Mielestämme Hämeen Setlementillä on erittäin tärkeä rooli kaksisuuntaisen kotoutumisen edistäjänä, ja pääsimme selkeästi näkemään, miten asiakkaat hyötyvät kieliryhmistä. Käsitimme, että sellainen toiminta vahvistaa heidän osallisuuden ja toimijuuden tunnetta, sekä tukee vuorovaikutusta maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä. Se on tärkeä myös sosiaalisen verkostoitumisen näkökulmasta, ja on loistava tapa löytää uusia ystäviä ja vertaistukea.”

Yksi ryhmistä järjesti Luontosenioreille kävelyretken Ahvenistolla. Lempeässä pikkupakkasessa kierrettiin yhdessä Ahveniston järvi ja pysähdyttiin välillä erilaisten harjoitusten pariin. Yhdellä pysähdyksellä muisteltiin omaa lapsuutta ja siihen liittyviä luonnossa vietettyjä hetkiä. Kävelyn päätteeksi kahviteltiin yhdessä toimintapuiston kahvilassa.

Hämeen Setlementti tarjoaa lyhyiden työelämäyhteistyön mahdollisuuksien lisäksi myös monipuolisesti harjoittelupaikkoja eri alojen opiskelijoille sekä toimii erilaisten opinnäytetöiden tilaajana tai yhteistyökumppanina.