Toiminnanjohtajan kuukausikatsaus

Tiesitkö, että jo Eleanor Roosevelt teki setlementtityötä? Hänelle oli tärkeää pitää köyhien ja hädänalaisten puolta oman aikansa maailmassa. Hän uskoi tasa-arvoon ja maailman muuttamiseen. Jaamme myös Hämeen Setlementillä nämä upeat Setlementtiliikkeen keskeiset arvot. On siksi ollut suuri ilo ja etuoikeus luotsata tätä upeaa järjestöä ja ihmisiä sen siipien alla jo kuudetta vuotta. 

Järjestöjen toimintakenttä on ollut melkoisessa murroksessa muutamien viime vuosien ajan. Isoimpina tekijöinä ovat olleet sote-uudistus, hyvinvointialueiden käynnistäminen sekä niihin liittyvät rahoitusmuutokset. Tuleva TE25-uudistus, jossa työllisyydenhoito siirretään kuntiin. Sekä STEAn ennakoidut rahoitusleikkaukset sekä AVIn rahoitusehtojen muutokset nuorten työpajojen osalta. 

Järjestöt ovat perinteisesti nopeita ja ketteriä toimijoita. Mutta eivät aina täysin omasta tahdostaan, vaan rahoitusten ohjaamina. Tällä hetkellä isoja muutoksia on käynnissä samaan aikaan todella monta. Emmekä siksi ole niiltä säästyneet täysin itsekään. Siksi vuosi 2024 käynnistyi meillä isojen muutosten merkeissä. Ja joudumme ikäväksemme sopeuttamaan toimintojamme kuluvan kevään aikana sekä henkilöstön, että toimipisteidemme osalta. Luonnollisestikin sopeuttamistoimilla on suoria vaikutuksia tarjoamiimme palveluihin. 

Toukokuun jälkeen meiltä sulkeutuvat kokonaan toimistojen ovet Läntisellä kumppanuustalolla Jukolassa sekä TyöPolku -palvelumme osalta Hämeenlinnan lisäksi Riihimäellä, Lahdessa sekä Forssassa. Palvelemme kävijöitämme jatkossa kahdessa toimipisteessä. Eli keskustan Kumppanuustalolla sekä miestentila Ukkosessa, Hämeenlinnan keskustassa. 

Pääsemme kuitenkin muutaman täysin uuden rahoituksen voimin jalkauttamaan OLKA-toimintaa Hämeenlinnan lisäksi sekä Riihimäelle että Forssaan. Jos et vielä tiedä, mitä OLKA tekee, voit tutustua siihen täältä: https://www.hameensetlementti.fi/olka-toiminta/  . Lisäksi miestyömme laajenee STEAn meille myöntämän erillisen hankerahoituksin voimin myös Hämeenlinnan kaupunkialueiden ulkopuolelle. 

On myös mainittava, että meillä pyörivät sopeutumistoimien jälkeenkin Kanta-Hämeen järjestöyhteistyö, tuki- ja ohjauspistetoiminta Viipurintien pääterveysasemalla, nuorten työpaja, vapaaehtoistoiminnot, aktiiviset harrasteryhmät,  kieliryhmät, kohtaamispaikka, koulutuspalvelut, OmaKamu -kaveritoiminta lapsille ja nuorille, miestyö ja paljon muuta. Joten ei meiltä vielä ole valot sammumassa viimeisen toimesta. Ehei!

Tuotamme lisäksi jo tällä hetkellä ammattimaisia taloushallintopalveluita muillekin järjestöille ja niiden osalta pystymme ottamaan vielä muutamia uusia asiakkaita meille sisään. Jos järjestössänne on tarvetta tämänkaltaiselle toiminnalle, ole yhteydessä, niin räätälöidään teille sopiva kokonaisuus asian tiimoilta. 

Entä kiinnostaisiko sinua vapaaehtoistoiminta meillä? Sitä varten meillä on monta hyvää rautaa tulessa ja paikkoja avoimena ympäri vuoden. Koulutamme vapaaehtoisia Kamuiksi, miestoimintaan, ryhmätoimintoihin, senioritoimintaan, sairaalavapaaehtoisiksi, tuki- ja ohjauspisteelle sekä erilaisiin tapahtumiin. Eli mahdollisuuksia on kauttamme vaikka ja mihin. 

Emme siis ole saaneet maailmaa valmiiksi vielä tänäkään keväänä. Hyvä niin. Ja yhdessä näistäkin tiukoista ajoista selvitään kohti parempaa tulevaa. Haluamme olla jatkossakin rohkeasti ihmisen puolella!

Kati Ringman
Toiminnanjohtaja
Hämeen Setlementti ry