Vapaaehtoistoiminta pitää hengissä ja liikkeellä sekä laajentaa ystäväpiiriä

Päädyin Setlementin vapaaehtoistoiminnan pariin aivan vahingossa. Syksyllä 2015 kuulin radiossa Siljorannan Essin haastattelun, jossa hän kertoi tarpeesta yli 60-vuotiaille vapaaehtoisille. En tiennyt Essiä enkä liiemmin Setlementtiä mutta tämä tarve herätti mielenkiintoni. Jäin kuuntelemaan haastattelua ja seuraavaksi soittelinkin jo Essin suuntaan. Tuolloin oli käynnistymässä ensimmäinen Senioriklovnien kurssi.

Setlementtiin minut juurrutti Senioriklovnien toiminta, jossa olen saanut kokea todella ainutlaatuisia kohtaamisia. Palvelutaloissa vieraillessa olen tavannut ihmisiä, jotka ovat olleet monia viikkoja ottamatta minkäänlaista kontaktia toisiin ihmisiin. Senioriklovnina olen jutellut näille ihmisille ja halannut heitä.

Parasta on ollut näiden ihmisten reaktio, käteeni tarttuminen ja ilon kyyneleet heidän silmissään. Toisen ihmisen läsnäoloa ei korvaa mikään.

Olen aina viihtynyt ihmisten seurassa ja se on ollut merkityksellinen osa myös vapaaehtoistoimintaa. Kiireisimpään aikaan minulla oli neljänä päivänä viikossa Setlementin vapaaehtoistoimintaa. Kaikessa on tullut oltua mukana ja viihdyttyä.

Vapaaehtoistoiminta on helppo tapa välttyä yksinäisyydeltä ja löytää ihmisiä omaan elämään. Kannattaa tulla mukaan varsinkin jos on uutena tai paluumuuttajana paikkakunnalla. On tärkeää myös tunnistaa oman jaksamisen rajat ja tehdä juuri sen verran kuin itselle sopii.

– Risto