Vierellä

Hämeen Setlementin vapaaehtoistoiminnassa toteutettiin syksyllä 2021 Vierellä-valokuvanäyttely. Kuvat on ottanut opintojensa lopputyönä Heli Laurikainen. Näyttelyn päätähtenä ovat vapaaehtoiset, joiden kuvien ja tarinoiden kautta tuodaan esille vapaaehtoisten tekemän työn arvoa ja merkitystä. Ilman vapaaehtoisia ei olisi toista ihmistä vierellä tekemässä, touhuamassa ja tukemassa. Isoilla ja pienillä teoilla on arjessa merkitystä.

Valokuvien lisäksi vapaaehtoiset pääsivät kertomaan kokemuksistaan vapaaehtoistoiminnassa. Klikkaamalla kuvaa pääset lukemaan kunkin vapaaehtoisen koko tarinan.

”Jokaisen pitäisi elämänsä aikana kokeilla vapaaehtoistyötä. Se antaa paljon. Annat itsestäsi, mutta tilalle saat paljon enemmän.”

– Aino

”Kohtaamisia, hyvää mieltä, suu makeana usein kehujen kera alkoi antamaan itselleni suuntaa tulevaan. ”Ehkä mä olen sittenkin jossain ihan hyvä.””

– Daniel

”Uskon ja toivon, että olen pystynyt tuomaan tuettavilleni uskoa siihen, että vaikeistakin hetkistä selvitään ja edessä on parempi huominen.”

– Juhani

”En näe vapaaehtoisena toimimista puhtaana hyväntekeväisyytenä. Hyvä meininki on aina plussaa myös itselle: Tekeminen jäsentää viikkoa, antaa sisältöä ja jakaa hyvää mieltä.”

– Markku

”Parasta vapaaehtoistoiminnassa on sen monimuotoisuus, kaikille löytyy varmasti se ”oma juttu”. Omien kokemusten ja taitojen jakaminen muiden kanssa tuo iloa niin itselle, kuin toimintaan osallistuville.”

– Nina

”Koen, ettei minulla olisi ilman tätä toimintaa mitään järkevää tekemistä päivilleni. Positiivinen palaute on tuntunut hyvältä ja saanut jatkamaan toiminnassa.”

-Pentti

”Toiminnalle antaessaan saa itsellekin hyvää sekä tietenkin uusia kokemuksia ja ystäviä. Jatkuvasti pääsee myös oppimaan uutta ja jakamaan omaa tietoaan. Meillä on oikein hyvä porukkahenki.”

– Raija

”Parasta on ollut näiden ihmisten reaktio, käteeni tarttuminen ja ilon kyyneleet heidän silmissään. Toisen ihmisen läsnäoloa ei korvaa mikään.”

– Risto

”Mikä rikkaus kohdata erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista, läheltä kotinurkkia tai kauempaa. Toinen ihminen tuo aina uusia tuulia tullessaan. Jos on valmis seikkailuun… tässä se on.”

– Terttu

”Olen kiitollinen siitä luottamuksesta, mitä pikkukamu osoittaa. Pikkukamuni kanssa koen aitoa ystävyyden iloa ja lämpöä. Kohtaamisesta jää aina hyvä mieli – molemmille – toivon niin.”

– Tuula